Skylt med engelska texten future. Kyltti, jossa lukee englanninkielinen teksti future.

Blogg: Framtiden skapar vi tillsammans!

17.5.2024

”Det är svårt att göra förutsägelser, särskilt angående framtiden” sade den danske fysikern Niels Bohr. Detta ordspråk sammanfattar ett missförstånd om hur organisationer arbetar med framtiden och gör prognoser. Syftet är inte att förutsäga framtiden, eftersom det i grunden är omöjligt. Syftet med framtidsarbetet är att hjälpa organisationer att bättre förstå de byggstenar som framtiden är uppbyggd av. När man väl har tagit till sig detta är det mycket lättare för organisationen att börja arbeta mot den önskade framtiden. Det är därför motiverande att veta att var och en av oss kan påverka den framtid som väntar oss.

Vilka är då framtidens byggstenar? Man skulle kunna jämföra framtidsarbete med meteorologi. Meteorologer använder sin väderradar för att leta efter låg- och högtryck. Utgående från hur de utvecklas kan meteorologerna göra välgrundade förutsägelser om hur vädret kommer att bli nästa vecka. Framtidsarbetet, å andra sidan, syftar till att identifiera de olika drivkrafter för förändring vars styrka och utveckling kommer att påverka hur vår framtid ser ut. Det intressanta är att en viss drivkraft kan ha mycket olika inverkan beroende på ur vilket perspektiv den betraktas. Till exempel kan en snabbare energiomställning öppna upp betydande affärsmöjligheter för vissa, medan den för andra kan innebära en urholkning av befintliga affärsvillkor.

Som en del av ett tvåårigt AKKE-projekt har Österbottens förbund utvecklat en informationsplattform som ger en bild av den regionala utvecklingens nuläge, utveckling och framtid. Utgångspunkten för vårt framtidsarbete är en aktiv och regelbunden tematisk framtidsforskning. Vilka är de förändringskrafter som påverkar framtiden framför allt i Österbotten? De viktigaste förändringskrafterna ska tas fram under gemensamma framtidsworkshoppar med hjälp av PESTEL-analys, och sedan placeras på en ”framtidsradar” för Österbotten.  Framtidsstudierna kommer att genomföras utifrån fyra olika teman: 1) Näringsliv, innovation och kunskap, 2) Klimatförändringen och miljö, 3) Delaktighet, välfärd och kultur samt 4) Region- och samhällsstruktur.

När de viktigaste förändringskrafterna har identifierats och tidsramen och intensiteten för deras påverkan har bedömts, är det mycket lättare att börja bygga en väg mot den önskade framtiden för Österbotten. Backcasting-metoden används för att konstruera en utvecklingsväg som en serie logiska sekvenser av händelser, beslut och val från den önskade framtiden till nutiden. Den underliggande tanken med framtidsarbetet är att framtiden skapas tillsammans. Vi är aktiva aktörer i skapandet av vår egen framtid. I Österbotten gör vi de rätta strategiska valen för att styra utvecklingen av vår region mot den önskade framtiden.

Kimmo Riusala, regionutvecklingsexpert, Österbottens förbund

Gå till "Blogg"